Sterk begin tafeltennissers Veenland 1

Afgelopen vrijdag was het zover: de eerste wedstrijd van de tafeltennissers van Veenland 1 in de eerste klasse. De afgelopen seizoenen stevenden Joost van Roon en Fabian Veerhuis tweemaal af op het kampioenschap in de tweede klasse, maar helaas gooide Corona roet in het eten en werd de competitie voortijdig stilgelegd. Afgelopen seizoen was het kampioenschap toch echt een feit en voor het eerst in de historie van Veenland zijn er tafeltennissers actief in de eerste klasse.

De eerste wedstrijd werd in Utrecht gespeeld tegen UTTC 1: de oudste tafeltennisvereniging van Nederland. Het beloofde gelijk een lastige wedstrijd te worden tegen twee ervaren tegenstanders. Merit had de hoogste rating van de eerste klasse poule en is tot recent enkele jaren actief geweest in de eredivisie van de dames. Marco was ook een speler met jarenlange ervaring in de eerste klasse.

Joost startte de eerste wedstrijd tegen Marco, beiden twee aanvallend ingestelde spelers. De eerste set ging vrij simpel naar Joost waarna Marco zich begon te herpakken. Hij won de tweede set en vervolgens ook een spannende derde set waarin Joost een aantal setpoints niet wist te verzilveren. In de vierde set trok Joost het initiatief steeds verder naar zich toe en dat betaalde zich uit in de setwinst. Deze lijn zette hij door in de beslissende vijfde set en uiteindelijk ging deze vrij gemakkelijk naar Joost toe: een 0-1 voorsprong.

Na deze wedstrijd was het aan de beurt aan Fabian tegen Merit. Door het lange wachten en de kou was het lastig om de eerste set in het ritme te komen. De eerste zet was een foutenfestival en uiteindelijk was het Fabian die de minste fouten maakte. Met twee geluksballen op het eind wist hij de tiebreak naar zich toe te trekken: 11-13. De tweede set kwam Merit beter in haar spel en zocht steeds meer de aanval op. Deze set eindigde ook in een tiebreak en Fabian won deze ook, ook mede door een geluksbal op het juiste moment: 10-12. In de derde set bouwde Fabian snel een voorsprong op en gaf deze niet meer uit handen. Met zijn eerste rake aanvalsbal verzilverde hij zijn eerste matchpoint en zette Veenland op een 0-2 voorsprong.

Daarna was het de beurt aan de dubbel. Merit en Marco hadden weinig ervaring samen in de dubbel en dat zagen we terug in de wedstrijd. Joost en Fabian hadden de gehele wedstrijd onder controle en wonnen vrij eenvoudig met drie gewonnen sets tegen nul.

Vervolgens de beurt aan Fabian tegen Marco. De eerste set was een eenvoudige prooi voor Fabian die veel makkelijker de aanval kon opzoeken vergeleken met de vorige partij. De tweede set was voor Marco en de derde set zou een tiebreak worden. Deze zou Marco met 13-11 naar zich toe trekken. Vervolgens was het verzet bij Fabian gebroken en kon Marco na vier sets het eerste gewonnen punt voor UTTC op het formulier zetten.

De mooiste wedstrijd werd voor het laatst bewaard: Joost tegen Merit, twee technisch aanvallende spelers. In de eerste set waren er van beide kanten mooie aanvallende rally’s die het eerste klasse niveau af en toe zelfs ontstegen. De eerste set ging in een tiebreak, onder andere door een geluksbal op het laatst naar Joost toe. Het zat Merit qua geluk niet mee in de tie-breaks. De tweede en derde set waren ook een prooi voor Joost. Deze sets werden ook net aan gewonnen door Joost, maar het belangrijkste was een 1-4 overwinning.

Een goed begin voor de mannen uit Wilnis. Het vele trainen lijkt zich uit te betalen. Tijdens Corona tijd waren Joost en Fabian vaak in weer en wind buiten te vinden op de tafeltennistafels. Ook werd de conditie op peil gehouden door oefenwedstrijdjes in Leerdam en Asperen te spelen. Volgende week staat de uitwedstrijd met de favoriet van de poule SVE op het programma en daarna kunnen we zien waar Veenland staat. In ieder geval is er een goede eerste stap gezet voor lijfsbehoud.